Zeileigenschappen

Veilig, stabiel en goede balans

De wishbone tuigage voor deze daysailer maakt dat het een makkelijk en licht te zeilen boot is. De andere belangrijke eigenschappen zijn veiligheid, stabiliteit, comfort en goede balans.

De KISS22 heeft een grote zelflozende kuip. Ook wanneer de boot wat schuin ligt biedt de kuip comfortabele zitruimte voor drie volwassenen. Tijdens het zeilen hoeft er niemand buitenboord te hangen of de kuip te verlaten. De vaste kiel heeft genoeg ballast met een ratio van 50% om een goede stabiliteit te garanderen.

De ongestaagde mast is heel flexibel naar achter en naar voren zodat het achterlijk goed kan lozen en de hellingshoek tot een minimum beperkt wordt.

Tijdens het hijsen of laten zakken van het zeil kan men in het luik staan, en veilig ondersteund de nodige handelingen uitvoeren.

Door de slimme inrichting hoef je nooit uit de kuip te stappen. De 3 trimlijnen lopen van de mast naar achteren op de opbouw door klemmen en de grootschoot wordt midden in de kuip bediend. De stuurman heeft rondom prima zicht over de opbouw naar voren. Zonder giek, maar een hoge wishbone is het onnodig te bukken voor goed zicht onder het zeil door naar lij.

KISS22 is uitgerust met een vaste kiel. Het balansroer is zo ver mogelijk naar achteren geplaatst, wat de stuureigenschappen ten goede komt. De vaste kiel is bijzonder: deze is van hout en onderaan voorzien van een loden torpedo. Dit brengt het zwaartepunt zo veel mogelijk naar beneden en creëert weer extra stijfheid t.o.v. het zo laag mogelijke geplaatste gewicht.

De initiële wensen zijn aldus ingevuld:

  • Veiligheid, stabiliteit en goede balans
  • Comfortabel en makkelijk te zeilen
  • Simpel op- en af te tuigen
  • Weinig tot geen onderhoud
  • Geschikt als eenmansboot en om met partner, (klein)kind of zelfs de hond te zeilen
  • Duurzaam geconstrueerd

Wilt u meer weten?

Albert heeft deze daysailer KISS22 ontwikkeld in nauw overleg met de ontwerper en werf en veelvuldig overleg met bevriende en ervaren zeilers.


KISS staat voor: Keep It Simple Sweetheart.

Visit our English website >>>