Tuigage

Het grootste verschil met andere daysailers is de keuze voor de wishbone tuigage op de KISS22. Het maakt de boot een grote eye-catcher op het water. Deze oplossing maakt het zeilen eenvoudig en maakt het mogelijk om de boot in je eentje te zeilen. Nooit meer hoeven rekenen op extra bemanning. Deze vorm van zeilvoering lijkt misschien zeer nieuw en revolutionair, maar is dat niet.

Polynesiërs gebruikten de wishbone al honderden jaren geleden. In modernere tijden hebben vooral ontwerpers in de Verenigde Staten deze tuigage toegepast.

Bijvoorbeeld DIABLESSE II, ontworpen in de dertiger jaren door Cmdr. Frederick A. Fenger. In de twee afbeeldingen ervan ziet u dat de voorste drie zeilen voorzien zijn van een wishbone. Het 38’ zeiljacht werd meestal door slechts één man gezeild. Alle zeilen zijn ook self-tacking. Tevens is de gehele ruimte tussen voor- en bezaansmast op efficiënte wijze gevuld met extra zeilen. Voor zover bekend heeft het schip meer dan 50 jaar met hetzelfde tuigage gevaren.

In de zeventiger jaren werd door Mark Ellis, jachtontwerper in Canada, een eenvoudig te zeilen boot ontworpen voor de eigenaar om zijn 44′ racer (waar hij dus niet zelf aan boord was) aan de wind op de motor- en met ruime wind onder zeil te kunnen bijhouden. Het resultaat is de NONSUCH 36’ (zie boven), die zo succesvol bleek dat er daarna in verschillende afmetingen door de werf HINTERHOELLER honderden werden gebouwd.

Op de afbeelding is het enkele grootzeil en de wishbone goed te zien. De NONSUCH is een typisch Amerikaanse Catboat, heel breed t.o.v. de lengte en met de mast ver voorwaarts geplaatst.

Ontwikkelingen zijn niet tegen te houden en Thomas Wylie is een volgende ontwerper die het wishbone tuigage omarmde. Opvallend aan deze boot is dat er maar twee winch aan dek gemonteerd zijn.

En het gaat verder; hieronder een 164’ sailing research vessel in ontwikkeling. Wederom met twee zeilen voorzien van wishbones.

Al deze tuigages hebben hetzelfde eigenschap: een eenvoudige bediening.

KISS staat voor: Keep It Simple Sweetheart.

Visit our English website >>>